تاریخ : يکشنبه 31 فروردين 1404
کد 8433

بخش خصوصی استان اصفهان برای توسعه اشتغال و اصلاح قوانین

بررسی اشتغال بازنشستگان و اصلاح قوانین مشاغل سخت

جلسه کارشناسی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با محوریت اشتغال بازنشستگان و اصلاح قانون مشاغل سخت و زیان‌آور در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد. این نشست با حضور نمایندگان سازمان‌ها و نهادهای دولتی، مدیران و فعالان اقتصادی، بر ارائه راهکارهای عملی برای رفع کمبود نیروی انسانی و اصلاح قوانین مرتبط تمرکز داشت.
به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، کوروش خسروی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان، در این جلسه تأکید کرد: هدف از به‌کارگیری بازنشستگان، جبران کمبود نیروی انسانی در صنایع بخش خصوصی و بهره‌گیری از توان و مهارت‌های آنان است. برای اصلاح قانون به‌کارگیری بازنشستگان باید از ظرفیت شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی و همکاری مجلس بهره گرفت.
 وی افزود: در حال حاضر، باوجود کمبود نیروی انسانی، حدود ۱۴ هزار نفر در استان از بیمه بیکاری استفاده می‌کنند. معرفی این افراد به واحدهای صنعتی می‌تواند علاوه بر رفع کمبود نیروی انسانی، بار مالی ناشی از بیمه بیکاری را از دوش تأمین اجتماعی بردارد. همچنین اصلاح قانون بیمه بیکاری با محدودسازی شرایط و مدت‌زمان بهره‌مندی از این حقوق، ضروری به نظر می‌رسد.
 لزوم اصلاح قوانین مربوط به مشاغل سخت و زیان‌آور
 مسعود محمدی، مدیرکل تأمین اجتماعی استان اصفهان، با اشاره به مشکلات مرتبط با قوانین جاری گفت: دو دسته نیروی کار بازنشسته وجود دارد؛ نخست، نیروهای متخصص و ماهر که در آستانه سن یا سابقه عرف بازنشستگی هستند و که به کارگیری مجدد آنها محدودیت‌های قانونی دارد. دوم، افرادی که بر اساس قانون مشاغل سخت و زیان‌آور، با سن و سابقه کمتر از عرف بازنشسته می‌شوند.
 وی افزود: با اصلاح این قوانین می‌توان از ظرفیت افراد بازنشسته استفاده کرد. برخی کارفرمایان برای فرار از پرداخت حق بیمه، بازنشستگان را به کار می‌گیرند که این مسئله باعث ضرر کارفرمایانی می‌شود که قانون را رعایت می‌کنند. پیشنهاد ما احصای مشاغل سخت و زیان‌آور گروه "الف" و ارائه فرصت شش‌ماهه برای بهبود شرایط کار و رفع صفت این مشاغل است.
 تأثیر قوانین بیمه بیکاری بر تمایل به اشتغال
 رضا برزوئیان، مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان، با اشاره به تعداد بالای افراد بهره‌مند از بیمه بیکاری در استان گفت: قانون بیمه بیکاری به‌گونه‌ای طراحی شده که افراد از ۶ تا ۵۰ ماه از حداقل حقوق و مزایا و سابقه بیمه برخوردار می‌شوند. این مسئله باعث کاهش انگیزه افراد برای جستجوی شغل می‌شود؛ بنابراین، شرایط بهره‌مندی از بیمه بیکاری باید شفاف‌تر و مدت‌زمان استفاده از آن محدودتر شود.
 ایجاد فضای رقابتی برای بهره‌گیری از نیروی متخصص بازنشسته
 داود صافی، قائم‌مقام دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، درباره محدودیت‌های ناشی از قوانین جاری بیان کرد: در شرکت‌های بزرگ، نیروهای متخصص ممکن است در سنین پایین بازنشسته شوند و به دلیل محدودیت‌های قانونی، امکان بهره‌گیری از آنان وجود ندارد. در مقابل، شرکت‌های کوچک با فعالیت‌های غیررسمی بدون پرداخت حق بیمه از این نیروها استفاده می‌کنند که این امر فضای رقابتی را دچار اختلال می‌کند. لازم است اصلاحاتی در قوانین صورت گیرد تا شرکت‌ها بتوانند از ظرفیت‌های نیروی کار بازنشسته بهره‌مند شوند.
 رده‌بندی مشاغل سخت و زیان‌آور برای بهبود شرایط کاری
 حمید گله‌داری، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ضمن اشاره به کمبود نیروی انسانی در حوزه پرستاری، گفت: برای جبران کمبود پرستار در بخش خصوصی، می‌توان از ظرفیت بازنشستگان این حوزه استفاده کرد. همچنین در قانون مشاغل سخت و زیان‌آور، نیاز است که مشاغل بر اساس درجه سختی رده‌بندی شوند و قوانین مرتبط با هر شغل مطابق این رده‌بندی اعمال شود.