در هفتمین رویداد ارائه نیازهای فناورانه صنعت بازسازی و مقاومسازی قطعات، نقش مهم ارتباط صنعت و دانشگاه و استفاده از علم و تجربیات روز در توسعه و بهبود کیفیت تولید مطرح شد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی اصفهان، محمدرضا برکتین، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به پیشرفت علم و صنعت در جهان، بیان کرد: یکی از مسائل مهم در بخش صنعت مربوط به نیازها و پتانسیلی است که به لحاظ ضرورت بازسازی و مقاومسازی قطعات در سطح و یا بهصورت عمقی وجود دارد و نیاز به دانش روز در جهت ارتقای تکنولوژی و تأمین قطعات با کیفیت بهعنوان یک اصل مهم در ارتباط بین صنعت و دانشگاه و دیگر مراکز علمی مطرح میشود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان گفت: رشد مراکز علمی پژوهشی در سطح جهان و دانشبنیانها، پدیدههای نوظهور، پیشرفتهای جهانی و سازوکارهای جدید در رشتههای مختلف صنعت به سرعت اتفاق میافتد؛ اما چالش ما در کشور به دلیل عدم ارتباط با فضای بینالمللی است که موانعی را در دسترسی به دانش و فناوری روز ایجاد کرده است. هرچند که فضای مجازی تا حدودی فرصتهایی را برای ما فراهم کرده است؛ ولی کافی نیست.
او توضیح داد: بخش زیادی از صنعت ما که شامل صنعت نسل اول است، امروز معضلاتی دارند و از یکسو، افرادی هستند که برخوردار از علم روز هستند و راهحلهای نوینی برای چالشهای صنعت دارند و میتوانند آنها را در اختیار صنایع قرار دهند؛ بنابراین، نقش ارتباط و تعامل صنعت و مراکز علمی دانشگاهی در اینجا اهمیت پیدا میکند که صاحبان صنایع نسل اول فرصت کمتری در دسترسی به تحقیقات و اصول علمی صنعت داشتهاند؛ اما جوانان امروز به واسطه فضای مجازی میتوانند دانش، تجربه و راهکارهای علمی به روز و جدیدی را برای حل چالشهای صنعت و تأمین نیازها ارائه دهند.
برکتین با بیان اهمیت و تأثیر اطلاعرسانی در تبادلات بین صنعت و دانشگاه، از فرصتهای فضای مجازی، بازدیدهای علمی صاحبان دانش روز از صنایع و آشنایی با نیازها سخن راند و گفت: بر اساس روابط، تبادل اطلاعات صورت میگیرد. افراد با واقعیات روز چه در بخش علمی و دانشگاهی و چه در بخش صنعت آشنا میشوند و میتوانند از تجربیات همدیگر استفاده نمایند.
او با اذعان به اینکه سالیانی است صحبت از پیوند و تحکیم ارتباط بین صنعت و دانشگاه مطرح است؛ اما چگونه میتوانیم این ارتباط را تحقق بخشیم و چه عاملی در تحکیم این ارتباط میتواند ایفای نقش کند را باید مدنظر دهیم که بهطورقطع، باید نقش دانشجویان بهعنوان آیندهسازان فردای کشور را مورد توجه قرار دهیم. موضوعی که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. درحالیکه، در بسیاری از کشورها با این نگرش که پیشرفت آینده کشور در دست نسل جوان امروز است، فرصتهای فراوانی را برای ورود دانشجویان به مراکز صنعتی فراهم کردهاند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان در انتقاد از دانشگاههایی که حتی برای کارورزی، معرفینامه یا اجازه ورود دانشجو به صنایع را صادر نمیکنند، اعلام کرد: دانشجویان با ورود خود به مراکز صنعتی میتوانند با چالشها و نیازهای صنعت آشنا و آنها را روی میز استاد بگذارند. درباره موضوعات، تحقیق و پژوهش نمایند و پیشنهاد یا راهحل ارائه دهند.
برکتین با بیان تأثیر بازدیدهای هدفمند در رشتههای مختلف، خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی اصفهان با تلاش کمیسیونهای صنایع و دانشبنیان آمادگی همکاری در این زمینه را دارد. بهعنوانمثال، با صاحبان صنایع و تشکلها، برنامهریزی بازدیدها و نشستهای تخصصی با دانشجویان و اساتید از رشتههای مختلف را پیگیری کنیم. زیرا در پرتو توسعه ارتباطات صنعت و دانشگاه علاوه بر مهارتافزایی دانشجویان در مشاهدات و اطلاع از نیازهای صنعت، صاحبان صنایع نیز در جهت تولید و ارتقای کیفیت قطعات، روشهای کاهش هزینه و مدیریت پروژه مبتنی بر علم موفقتر خواهند بود.
وی در صحبت از وجود بانک اطلاعاتی مشاغل و صنایع در خانه صنعت، معدن و تجارت اصفهان، گفت: اطلاعات بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری به تفکیک رشته، شهرکهای صنعتی کوچک و بزرگ را جمعآوری کردهایم که میتوانیم این فهرست را بر اساس شاخصهای مورد نظر برای تحقیق، بازدید و مطالعه در اختیار افراد قرار دهیم.
*اتاق بازرگانی به دنبال افزایش ارتباطات صنعت و دانشگاه
در ادامه رویداد ارائه نیازهای فناورانه صنعت بازسازی و مقاومسازی قطعات، وحید فولادگر، عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون اقتصاد دانشبنیان اتاق بازرگانی اصفهان به بیان اهداف برگزاری این رویداد پرداخت و یادآور شد: ارتباط بین صنعت، دانشگاه و سرای نوآوری اتاق بازرگانی میتواند در توسعه فناوری و ایفای نقش فن آوران و دانشبنیانها در اقتصاد و صنعت کشور مؤثر باشد.
رئیس کمیسیون اقتصاد دانشبنیان اتاق اصفهان در صحبت از فعالیت کمیتههای مختلف ذیل کمیسیون، گفت: تلاش داریم شرکتهای نوآور، صنعتگر و متقاضیان فناوری را گرد هم آوریم. خوشبختانه کمیتهها با دقت و جدیت در حال انجام وظایف خود هستند و برگزاری این برنامه نیز تلاش آنهاست و امیدواریم به نتایج مناسبی دست پیدا کنیم.
در ادامه این جلسه، مهدی صالحی، عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان با سابقه فعالیتهای علمی در شهرک علمی تحقیقاتی، مراکز فناوری و تجاریسازی ایدهها، به موضوع مدیریت استهلاک، مقاومسازی و بازسازی قطعات صنعتی با رویکرد پیشگیری و درمان پرداخت.
او با اشاره به اهمیت ثروتآفرینی در تحقق رفاه و امنیت در جامعه، پیشرفت و رعایت اصول اخلاقی، توضیح داد: با اجرای روشهای مدیریت استهلاک میتوان به کاهش بسیاری از هزینههای ناخواسته کمک کرد که این نیز موجب افزایش ثروت میشود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: متأثر از روند افزایش جمعیت سالمند در کشور و پیامدهای اقتصادی آن، اگر بتوانیم هزینههای استهلاک، تعمیر و تخریب را به حداقل برسانیم، قطعاً سودآوری و افزایش تولید ناخالص ملی را شاهد خواهیم بود.
او، عمده عوامل استهلاک را شامل سایش، مکانیزمهای تخریب، استهلاک قطعات، تنشهای کششی، ترک و شکستگیها، کاهش متریال تماس سطوح مانند روانکارها، کاهش عمر قطعه و انهدام برشمرد و افزود: بیش از ۷۰ درصد عوامل استهلاک در کارخانههای ما سطحی هستند و سایش یکی از مهمترین عوامل استهلاک است.
صالحی در ادامه گفت: البته، سایش خاصیت ذاتی ماده نیست؛ بلکه مربوط به شرایط "تریبوسیستم" متأثر از عوامل زمان، سرعت، دما، نیرو، شرایط محیطی، کیفیت سطوح، جنس روانکار، سروصدا، ارتعاش و اصطکاک است.
او در بحث مدیریت استهلاک قطعات صنعتی، به ارزیابی نرخ استهلاک و کنترل عوامل با هدف کاهش هزینه تولید و قیمت تمام شده محصول نهایی، افزایش رقابتپذیری و ایجاد ارزش افزوده اشاره کرد و گفت: استهلاک در ایران بهویژه در سالهای اخیر بسیار بالاست و ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی ما به هدر میرود.
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان در صحبت از نتایج گزارش و تحقیقاتی که در صنایع مختلف بهویژه صنعت فولاد درباره مدیریت استهلاک ارائه شده است، توضیح داد: فرایندهایی را برای مدیریت استهلاک در فولاد تعریف کردهایم و مورد استقبال قرار گرفته است، اما هنوز جای کار فراوان وجود دارد و در برخی صنایع چندان مورد توجه نبوده است.
او در مقایسه هزینه استهلاک برخی کشورها، بیان کرد: در کشور ما تولید ناخالص در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده است و استهلاک قطعات و سایش ۵۲ میلیون دلار است درحالیکه تولید ناخالص ایران در بخش صنعت، ۱۳ درصد است.
صالحی به مدیریت موفق بخش خصوصی در کاهش استهلاک اشاره کرد و گفت: اگر مدیریت صنایع خصولتی و دولتی از بخش صنعت حذف و به بخش خصوصی واگذار شود، قدر مسلم بخش خصوصی عملکرد بهتری در مدیریت استهلاک خواهد داشت.
دیگر موارد مطرح در سخنان صالحی پیرامون مدیریت استهلاک، داشتن شناخت کافی از فرایند و شرایط تولید، بهینهسازی مدیریت، اصول نگهداری و تعمیر بهموقع، انتخاب مناسب قطعات و نصب اصولی تجهیزات بود.
او با اشاره به کمبود اعتبارات و منابع مالی صنایع و شرایط تحریم برای بازسازی و جایگزینی قطعات با کیفیت، اعلام کرد: با این روند، یکی از معضلات کشور در سالهای آینده چگونگی مدیریت و کنترل استهلاک خواهد بود. زیرا مدیریت استهلاک نهتنها در صنایع بزرگ ما هنوز جایگاه واقعی خود را به دست نیاورده است، بلکه صنایع کوچک هم چندان توجهی به این موضوع نداشتهاند.
او با اذعان به نقش انجمنها در پیشبرد اهداف صنایع، توصیه کرد: لازم است انجمن بازسازی و مقاومسازی قطعات را در کنار دیگر انجمنها با هدف کاهش و مدیریت استهلاک داشته باشیم.