در همایش بزرگ صنعت لاستیک که به میزبانی اتاق بازرگانی اصفهان و کمیسیون صنایع با هدف رونمایی از دستاوردهای فناورانه و ملی، سخنرانی علمی حاصل از آخرین تحقیقات مراکز دانشبنیان و دانشگاهی و امضای تفاهمنامه تجاریسازی فناوری بین انجمن لاستیک اصفهان و شرکتهای علمی تحقیقاتی برگزار شد، چالشهای فناورانه در صنعت لاستیک در کشور مطرح شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، در این همایش، محمدرضا برکتین، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان در صحبت از ویژگیهای بارز انجمن لاستیک اصفهان، گفت: موفقیت انجمن لاستیک متأثر از نگرش و اهمیت دادن اعضای هیئتمدیره به موضوعات انجمن است.
وی با بیان تفاوت یک انجمن موفق و انجمن یا تشکلی در حالت رکود، اعلام کرد: نگاه به آینده، دارای تفکر و دانش به روز، آمادگی در بهره بردن از فرصتها و تلاش جمعی و وقت گذاشتن برای انجمن میتواند به موفقیت انجمن و اعضای تحت پوشش کمک کند. چنانچه، انجمن لاستیک اصفهان با توجه به فناوریهای جدید و نگرش روبهجلو توانسته گامهای بزرگی در پیشبرد اهداف فعالان این عرصه بردارد.
برکتین با ابراز قدردانی از هیئتمدیره و رئیس انجمن لاستیک اصفهان در برگزاری این همایش، اعلام کرد: کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان با کمال افتخار میزبان این همایش و دیگر رویدادهای صنعت لاستیک خواهد بود.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق اصفهان به شرایط بحرانی و پیچیده فعلی در اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: اکنون که کنترل از دست خارج شده است و نمیتوانیم انتظار بهبودی در اوضاع اقتصادی اجتماعی، محیط زیستی، انرژی و... داشته باشیم، باید مراقب کارگران و نیروی کار خود در این شرایط سخت باشیم و با رسیدگی به وضعیت کارگران از جمله حمایتهای بن کارتی و انعطافپذیری در کار، موفقیت در چرخه صنعت را نیز رقم زنیم.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان در جمع فعالان عرصه صنعت لاستیک توصیه کرد: از هم اکنون به توسعه و انجام فعالیتهای ریسکپذیر در سال آینده وارد نشوید. زیرا شرایط بسیار شکننده و فشار مضاعف بر تولید است. مشکلات آب، برق، گاز و نفت و از طرفی، کمبود شدید منابع مالی کشور حاکی از وجود چالشهای فراوان است و باید موارد احتیاطی را در نظر بگیرید.
بهنام نصیری، رئیس انجمن لاستیک استان اصفهان نیز در همایش بزرگ صنعت لاستیک در اتاق بازرگانی اصفهان به مروری بر فعالیتهای انجمن از سال ۱۳۹۳ تاکنون پرداخت و گفت: اگر بخواهیم عملکرد انجمن را در سه بازه زمانی مطرح کنیم، باید بگوییم که در بازه اول متمرکز بر جذب اعضا و پایهگذاران انجمن بودیم. پس از ایجاد زیرساخت اولیه، تثبیت انجمن در بازه دوم و فعالیتهای انجمن بر اساس نقشه راهی که ترسیم و برنامهریزی نمودیم، پیش رفت، تدوین سند استراتژیک در سال ۹۹ و اجرای برنامههای آموزشی توسط انجمن که توانست تأثیر قابل توجهی در بهبود وضعیت این صنعت داشته باشد.
بهنام نصیری با بیان اهمیت آموزش روزانه و گامبهگام به صنعتگران لاستیک که انجمن نیز پیگیر بوده است، افزود: همگام با آموزش، تعریف و توسعه برند انجمن با برگزاری همایشها، طراحی سایت و تحقیقات علمی را دنبال کردهایم.
او با اشاره به آنکه در این همایش به موضوع چالشهای فناورانه و معرفی طرحهای تحقیقاتی میپردازیم، توضیح داد: در ۴ سال گذشته در زمینه رویدادهای فناورانه و پژوهش به دستاوردهای خوبی رسیدهایم و طبق زمانبندی در بازه سوم فعالیت انجمن که از سال آینده آغاز میشود، تمرکز بر چالشهای فناورانه و مشخص نمودن مسیر توسعه است که البته مسیر سختی را در پیش خواهیم داشت.
رئیس انجمن لاستیک اصفهان با اذعان به اینکه امروز نتایج تحقیقاتی پروژهها به ثمر رسیده است، گفت: از سال گذشته همزمان با انقلاب صنعتی نسل چهارم، یکی از چالشهای مطرح در صنعت لاستیک، تولید قطعات با پرینترهای ۳ بعدی بود که در فاز اول این پروژه توانستیم قالبی را به کمک پرینتر ۳ بعدی طراحی و در فاز دوم، تولید محصول با مزیتهای تولید قطعات با هزینه کمتر، کیفیت و دقت بالاتر و دسترسی سریعتر فراهم شد.
نصیری در بیان دیگر چالشهای صنعت لاستیک در سال آینده، به بحرانهای زیستمحیطی صنعت لاستیک و اینکه تولیدکنندگان لاستیک مشمول قوانین فعالیت در خارج از محدوده هستند، پرداخت و یادآور شد: صنعت لاستیک جزو صنایع شیمیایی و نسبتاً آلاینده است. چنانچه، بسیاری از کشورها محصولاتی که ما مصرف میکنیم را سالهاست کنار گذاشتهاند و محصولات سبز را جایگزین کردهاند؛ بنابراین اگر از هم اکنون به فکر فراهم کردن مقدمات تولید سبز نباشیم، در مباحث روز دنیا و صادرات با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
او درباره پسماند لاستیک و مشکلات صاحبان صنایع گفت: اکنون شهرداری و دیگر نهادهای زیستمحیطی برای دفع زبالههای صنعت لاستیک و اینکه از طریق چه فرایندهایی، چه مشتقاتی میتوانند بگیرند، درگیر چالش هستند و هیچ گروهی نیز وارد این پروسه نشده است. متأسفانه، در حال حاضر مجبور به دفن این مواد هستیم که بهعنوان یک چالش مهم برای خاک، منابع زیرزمینی و ز یست محیطی باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوان آن را به بخشی سودآور تبدیل کرد.
نصیری خاطرنشان ساخت: اهداف انجمن در سال آینده تمرکز بیشتر بر حل چالشهای فناوری است و به غیر از موارد فوق، چند پروژه دیگر در دست تحقیق داریم. در شهرک تخصصی صنعت لاستیک، تولید و توسعه لاستیکهای سبز مورد توجه قرار گرفته است. ضمن آنکه پروژههای دانشجویی و کمکهای علمی اساتید دانشگاههای مختلف استان در این زمینه قابلتقدیر است.
رئیس انجمن لاستیک اصفهان در صحبت از تغییراتی در تقاضای بازار و رفتار مصرفکننده، تحولات صنعت خودرو در سالهای اخیر ازجمله ورود خودروهای برقی یا خودروهای با بدنههای پلیمری و لاستیکهای هوشمند، توصیه کرد: باید به این موضوع بهعنوان یک چالش مهم توجه داشته باشیم و همسو با سرعت پیشرفت دانش برنامهریزی نماییم.
او به بیان ضرورت گسترش فروش دیجیتال و تجارت الکترونیک در کشور پرداخت و افزود: متأسفانه، تجارت الکترونیک در صنایع ما جایگاهی ندارد. از طرفی، به دلیل چالشهای ژئوپلیتیک و اقتصادی، مسائل تحریم و محدودیت تخصیص ارز موانعی برای ورود تکنولوژی و توسعه تجارت الکترونیک وجود دارد.
بهنام نصیری به چالش نیروی انسانی بهعنوان بحران نیروی کار در کشور به لیل سیاستهای نادرست و معضل جدی صنعت پرداخت و افزود: باتوجهبه ضرورت آموزش نیروی کار و مدیریت نیروی انسانی، باید از دانشجویان در جهت ورود آنها به صنعت استفاده و ایجاد انگیزه کنیم.
او در بخش دیگری از سخنان خود، بحث افزایش چندبرابری قیمت مواد اولیه باتوجهبه نرخ دلار و مشکلات فعالان صنعت لاستیک در تأمین مواد لازم را مطرح و اظهار کرد: تشکیل تعاونی با گروهی از بازرگانان، اعضای هیئتمدیره و دیگر فعالان این صنعت مورد توجه انجمن لاستیک اصفهان قرار گرفت و یک اساسنامه تنظیم شد که در مجمع سال آینده به اطلاع اعضا خواهد رسید.
به گفته رئیس انجمن لاستیک اصفهان، برای تشکیل تعاونی، حمایت و همراهی همه اعضا برای تأمین مواد اولیه، تولید محصولات مشترک در شرایط استاندارد، ایجاد فرصتهای صادراتی برای اعضا و تقویت بدنه انجمن لازم است. همچنین، سعی شده است که نرخ سهام با قیمت مناسب و سود حاصل نیز بین اعضا تقسیم گردد.
در این همایش، محمد آکوچکیان مدیر مرکز کارآفرینی نوپا، ضرورت توجه به تغییروتحول در فرایندها را مطرح کرد و گفت: در عصر دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم که تحول در رهبری استراتژیک است، باید آمادگی برای فرایند تغییر داشته باشیم.
به گفته آکوچکیان، ایجاد مانع در مقابل فناوری و از دستور کار خارج کردن فناوری و تغییر، یک فساد سیستماتیک است و یک تیم فعال باید دغدغه حلوفصل مسائل تولید با توجه به زبان مشترک را داشته باشد.
همچنین، سید آرش امامی، دبیر کمیسیون بازرگانی، خدمات و ارتباطات اتاق بازرگانی اصفهان به اصول برنامهریزی استراتژیک مبتنی بر ریسک پرداخت و گفت: در هیچکدام از هفت برنامه توسعه کشور به ریسک و برش استانی توجه نشده است و مشخص نیست که سهم هر استان چقدر است و چه اعتباری باید به آن اختصاص یابد.
او با اشاره به اینکه برنامهریزی استراتژیک در دنیا در حال تغییر است، توجه به ریسکهای احتمالی در برنامهریزی بهویژه در صنعت لاستیک را بهعنوان اصلی جداییناپذیر مطرح کرد و افزود: ریسکهای مدیریتی، تولید، بازار، منابع مالی و اعتباری باید در نظر گرفته شوند و احتمال وقوع و میزان اثرگذاری آنها بر اهداف سازمان باید ارزیابی و سپس تصمیمگیری آگاهانه انجام شود.
در خاتمه، تفاهمنامه تجاریسازی فناوری با موضوع همکاری سهجانبه بین انجمن لاستیک اصفهان، شرکت علمی تحقیقاتی سپنتا و مرکز نوآوری نوپا سازنده پرینتر ۳ بعدی به امضا رسید.