تاریخ : يکشنبه 28 بهمن 1403
کد 8244

رشد اقتصاد در نوآوری ایجاد می‌شود

اهمیت ارزش‌گذاری نامشهود و مالکیت فکری در اقتصاد دانش‌بنیان

عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون اقتصاد دانش‌بنیان اتاق بازرگانی اصفهان، گفت: یکی از محورهای اصلی رشد اقتصاد کشور، اقتصاد دانش‌بنیان است که یکی از ارکان اصلی آن ارزش‌گذاری نامشهود و مالکیت فکری است. اقتصاد در نوآوری ایجاد می‌شود و اتاق بازرگانی در این دوره، یکی از ارکان خود را اقتصاد دانش‌بنیان قرار داده است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، وحید فولادگر، عضو هیئت نمایندگان و رئیس کمیسیون اقتصاد دانش‌بنیان اتاق بازرگانی اصفهان در اولین کنفرانس مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود که در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی برگزار شد، اظهار کرد: مالکیت فکری نه‌تنها حفاظت از ایده و افکار نوآورانه است؛ بلکه به رشد اقتصادی نیز کمک می‌کند.
وی افزود: یکی از محورهای اصلی رشد اقتصاد کشور، اقتصاد دانش‌بنیان است که یکی از ارکان اصلی آن ارزش‌گذاری نامشهود و مالکیت فکری است. اقتصاد در نوآوری معنا می‌شود و اتاق بازرگانی، در این دوره، یکی از ارکان خود را اقتصاد دانش‌بنیان قرار داده است.
 فولادگر بیان کرد: همایش امروز به خاطر توجه به اقتصاد دانش‌بنیان برگزار شد و امیدواریم این همایش فرصتی برای تبادل تجربیات باشد.
 رئیس کمیسیون اقتصاد دانش‌بنیان اتاق بازرگانی، گفت: امسال اجلاس ACD برگزار شد که نزدیک به ۴۰ کشور خارجی، در این اجلاس شرکت کردند. یکی از موضوعات این کنفرانس، فعالیت نوآورانه بود، بخش مهم این فعالیت‌ها مالکیت است که قابل توجه کشورهای خارجی قرار گرفت.
 وی خاطرنشان کرد: در جلسات با مسئولان اقتصادی، در اتاق بازرگانی، موضوع مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود مورد بحث قرار می‌گیرد، این انتقاد به ما و فعالان اقتصادی وارد است که اطلاعات کافی در این مورد نداریم. امیدواریم با کسب اطلاعات کافی در خصوص مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود، در اقتصاد دانش‌بنیان پیشرفت کنیم.
 
*توجه به مالکیت معنوی، بخشی از مشکلات اقتصادی را حل می‌کند
 پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان نیز در این جلسه عنوان کرد: در حوزه مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود نیاز به آموزش داریم، این مسئله می‌تواند منشأ تحول باشد و مشکلات اقتصادی کشور را حل کند.
 وی افزود: توانمندی و دانش ما در مالکیت معنوی مهم است و می‌تواند جهش‌های خوبی ایجاد کند. باید تعاملات دانشگاه آزاد، اتاق بازرگانی و صنعت بیشتر شود. بسیاری از اتفاقات خوبی که رخ داده به خاطر ایده‌هایی است که مطرح کردیم.
 نجفی بیان کرد: باید بتوانیم در جهت آموزش، جریان‌سازی و گسترش ایده‌های خلاقانه، کوشا باشیم. دانش و تجارب ما کم است و در سطح گسترده نیست، علمی که به دست آمده هنوز به بدنه عمومی جامعه اقتصادی کشور انتقال نیافته است.
 
*بدون ارتباطات بین‌المللی صنعت فناوری رشد نمی‌کند
 علی صفر نورالله، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان هم در این جلسه، گفت: اگر بحث نوآوری و فناوری را در کشور جدی نگیریم، اوضاع اقتصادی از وضع فعلی خراب‌تر می‌شود. نسل پنجم صنعت، فناوری است و در این نسل، نوآوری، فکر و تخصص ارزش دارد.
وی افزود: مالکیت فکر و این تخصص برای تمام دنیا بسیار با اهمیت است. با بسته بودن بازار و نداشتن تعاملات بین‌المللی، نسل ۵ هم نمی‌تواند رشد کند. بدون ارتباطات بین‌المللی، ارتباط صنعت و دانشگاه، مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود رخ نخواهد داد. اتاق بازرگانی قصد دارد به نوآوری توجه کرده و در این خصوص پیشرفت کند و در این خصوص کمیسیون اقتصاد دانش‌بنیان تشکیل شده است.
 
*اهمیت هوش مصنوعی در مالکیت فکری
رمضان رحیمی، نماینده مردم فلاورجان و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم در همایش مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود، اظهار کرد: نقش مالکیت معنوی در اقتصاد دانش‌بنیان بر کسی پوشیده نیست. هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین در اقتصاد دانش‌بنیان در جریان است و همه چیز را فرا خواهد گرفت.
وی افزود: مالکیت فکری نیز در سلطه هوش مصنوعی است و باید آمادگی داشته باشیم تا از دنیا عقب نمانیم. ثبت اختراعات، رشد ۵ درصدی و ثبت طرح‌های صنعتی، ۱۵ درصد بوده که طرح‌های صنعتی از اختراعات پیشی گرفته است.
 رحیمی بیان کرد: اگر این همایش‌ها هر شش ماه یک‌بار برگزار شود بسیار کمک‌کننده است. باید اتفاقات همایش بررسی شده تا خوبی‌ها افزایش و نقص‌ها برطرف شود.
 نماینده مردم فلاورجان در مجلس، گفت: باید کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته حقوق مالکیت فکری در استان اصفهان نیز باشد، زیرا اکنون افرادی که قصد تحصیل در این رشته را دارند به استان‌های مجاور می‌روند. گاهی اوقات می‌بینیم که دارایی‌های نامشهود یک شرکت صنعتی، بیش از دارایی‌های مشهود آن است و این بسیار ارزش دارد. بنده به‌عنوان نماینده مجلس، آمادگی خود را برای همکاری در حوزه مالکیت فکری اعلام می‌دارم.
 
*اتاق بازرگانی پلی برای ارتباط دانش و صنعت است
حبیب قاسمی، نماینده مردم شهرضا و عضو کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه، تصریح کرد: در استانداردهای حسابداری توجه خاصی به دارایی‌های نامشهود می‌شود. قوانین خوبی در حمایت از تولید و شرکت‌های دانش‌بنیان، به تصویب رسیده و در بستر کار است.
 وی افزود: تأمین مالی، جهش تولید و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان نشان می‌دهد باید در موضوع نرم‌افزاری حرکت کنیم. حکمرانی امروز، حکمرانی مردمی است و رهبر انقلاب بیش از یک دهه است که شعار هرسال را با محور اقتصاد بیان می‌کنند.
 قاسمی گفت: دغدغه اصلی مجلس، اقتصاد است. برنامه اصلی بخش خصوصی به سمت تولید نرفته و در دادوستد فعالیت می‌کنند. یکی از دارایی‌های نامشهود، ایده‌ها و اختراعات است که جنبه صادرات دارد.
 عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: زمانی که روند ۴۵ ساله انقلاب را بررسی می‌کنیم، تناسب نسبت دارایی‌های مشهود و نامشهود به‌هم خورده و شرکت‌های ما به‌سمت هوش مصنوعی و مالکیت معنوی رفته‌اند.
 وی ادامه داد: با توجه به مشکلات جنگ تحمیلی سرعت پیشرفت ما قابل‌قبول است؛ اما زیاد نیست. این همایش‌ها حلقه اتصالی میان دانشگاه و صنعتگر است. بسیاری از رساله و پایان‌نامه‌ها در کتابخانه دانشگاه خاک می‌خورد و اتاق بازرگانی پلی برای ارتباط دانش و صنعت است.
 
*نگاه ویژه دولت به ارزش برند دارایی‌های نامشهود
 حامد رفیعی، مدیرکل مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه‌گذاری معاونت علمی ریاست‌جمهوری هم در این جلسه، بیان کرد: بحث دارایی‌های نامشهود بسیار مهم است، باید این موضوع از ضرورت به صنعت تبدیل شود؛ زیرا نقش مهمی در تولید ناخالص کشور ایجاد می‌کند.
 وی افزود: ارزش برند دارایی‌های نامشهود زیاد است. در معاونت علمی تلاش بسیاری برای پیشرفت در این مسئله داریم. هفته گذشته بحث سرمایه‌گذاری‌های خارجی مطرح شد و آیین‌نامه مربوطه را در وزارت اقتصاد تدوین کردیم. قرار شد دارایی‌های نامشهود کشورهای خارجی، ارزش‌گذاری شود تا هنگام خروج از قرارداد میزان این دارایی‌ها را بدانیم.
 رفیعی گفت: باید به دارایی‌های نامشهود اهمیت دهیم تا ارزش اقتصاد کشور بزرگ شده و تولید ناخالص داخلی ایران افزایش یابد. رشد دارایی نامشهود، محبوبیت کالا در جامعه را در پی دارد.
 مدیرکل مرکز تأمین مالی معاونت علمی ریاست‌جمهوری، تصریح کرد: دو دسته از افراد در جامعه وجود دارند که یک عده پیامدگرا هستند و منطقی رفتار می‌کنند، این افراد باید بدانند کاری که انجام می‌دهند چه سودی برای آن‌ها دارد. یک عده نیز وظیفه‌گرا هستند که باید بدانند ارزش کسب‌وکارشان در بحث مشهود و نامشهود چه میزان است و تا چه اندازه در جامعه ارزش ایجاد کردند.
 وی خاطرنشان کرد: خلأ ایجاد انجمن در شرکت‌هایی که دارایی‌های نامشهود خود را ارزش‌گذاری می‌کنند حس می‌شود و باید مالکیت از بخش دولتی، به بخش خصوصی انتقال یابد.
 
*تفاوت دارایی‌های مشهود و نامشهود، بسیار پیچیده است
 محمدصادق آزمندیان، مدیرکل مالکیت فکری وزارت دادگستری، نیز در همایش مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود، اظهار کرد: اقدامات بسیار خوبی در حوزه مالکیت معنوی و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود انجام شده، تفاوت دارایی‌های مشهود و نامشهود، بسیار پیچیده و تخصصی است. اگر نوآوری و اختراع شرایط لازم برای اعطای مالکیت نداشته باشد، به آن مالکیت اهدا نمی‌کنیم و اگر به‌غلط اعطای مالکیت شود، ذی‌نفع می‌تواند نسبت به ابطال این دارایی اقدام کند. حقوق مالکیت فکری ضامن حمایت از دارایی‌های نامشهود است.
وی افزود: در مالکیت صنعتی، ثبت شرط اختراع است، دارایی فکری اگر اعطای مالکیت بخواهد باید شرایط لازم را داشته باشد و ابعاد مالکیت فکری بسیار قابل اهمیت است. هرگونه ارزش‌گذاری، تأمین مالی و استفاده از دارایی‌های فکری منوط به استفاده از شرایط حقوقی، صنعتی و اقتصادی است.
آزمندیان بیان کرد: از مهم‌ترین شاخص‌های مالکیت فکری، ثبت اختراعات است و بیشترین اختراع دنیا در کشور چین انجام می‌شود که یک‌چهارم کل اختراعات دنیا است. در میان کشورهای با درآمد متوسط و کم، ایران ۸۶۸۱ اظهارنامه ثبت اختراع دریافت کرده و شکاف کشور ما با کشورهای توسعه‌یافته بسیار است.
وی اضافه کرد: باید سیاست‌گذاری‌های درست، برای حرکت به‌سمت فناوری‌های مورد نیاز کشور داشته باشیم و تأمین مالی را در حوزه نیاز و توانمندی‌هایمان بالا ببریم. یکی از مهم‌ترین حوزه‌ها، انرژی است. سیاست‌گذاری باید به سمتی برود که نوآوران در این‌حوزه سرمایه‌گذاری کنند. همچنین بیشترین ثبت اختراع دنیا در حوزه فناوری و هوش‌مصنوعی است. اگر می‌خواهیم پیشرفت کنیم باید به این سمت برویم. ما باید به‌سمت رفع چالش‌ها برویم، رهبر انقلاب در شعار سال از اقتصاد مقاومتی سخن گفته و باید به این موضوع توجه کنیم.