تاریخ : يکشنبه 14 بهمن 1403
کد 8218

معاون رئیس‌جمهوری در اتاق بازرگانی اصفهان خبر داد

احیای تالاب گاوخونی در دستور کار ستاد احیای تالاب‌ها

معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: مسائل زیست‌محیطی اصفهان و سایر شهرهای کشورمان محصول توسعه ناپایدار در دوره‌های گذشته، بارگذاری‌های بی‌رویه و توسعه‌ها در بخش‌های مختلف است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، شینا انصاری در آیین بزرگداشت روز جهانی تالاب‌ها که در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، افزود: در گذشته تصور می‌شد که منابع آب تمام‌شدنی نیست و به هر مقدار از آبخوان‌ها برداشت شد به‌نحوی‌که در حوضه آبریز زاینده‌رود و سایر حوضه‌های آبریز فلات مرکزی صنایع آب بر احداث شد و کشاورزی با الگوی کشت پر آب استمرار یافت که این مسئله سبب شده تا امروز در کشور با ناترازی جدی آب مواجه شویم.
وی گفت: علی‌رغم این که نخستین کنوانسیون جهانی تالاب‌ها در «رامسر» برگزار شد و به نام کشورمان ثبت شده است؛ اما به دلیل ناترازی آب، اکنون ۴۳ درصد تالاب‌های کشور با شدت کم و زیاد در معرض خشک شدن قرار دارند و برخی از آنها به کانون انتشار گرد و غبار بدل شده‌اند و این مسئله یکی از ابر چالش‌های کشور است.
معاون رئیس‌جمهوری افزود: سازمان حفاظت محیط زیست، همواره مطالبه‌گر حقابه‌های محیط‌زیست بوده که در سال‌های گذشته تخصیص داده نشده و عدم تخصیص حقابه‌های محیط‌زیست سبب خشک شدن تالاب‌ها و مرگ‌ومیر موجودات زنده شده است.
 انصاری ادامه داد: ماهی «آفانیوس» گنجینه تنوع زیستی بوده که فقط در استان اصفهان وجود دارد؛ اما با از دست دادن تالاب گاوخونی این ذخایر اکولوژیکی نیز نابود خواهد شد.
 وی در ادامه با بیان این که بی‌توجهی به موضوع محیط‌زیست طی دهه‌های گذشته سبب شده تا امروز دچار مشکل فرونشست زمین شویم، گفت: از مجموع ۳۱ استان کشور، به جز استان گیلان در ۳۰ استان با مسئله فرونشست زمین در شدت‌های مختلف روبرو هستیم.
 رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست افزود: بیشترین نرخ فرونشست زمین در کشور مربوط به دشت رفسنجان استان کرمان است و استان خراسان رضوی از لحاظ وسعت پهنه بیشترین میزان فرونشست را دارد و بیشترین میزان فرونشست زمین در محدوده شهری و سکونتگاهی مربوط به استان اصفهان است به‌نحوی‌که ۳۹ شهر استان اصفهان در معرض خطر فرونشست زمین است درحالی‌که در اصفهان آثار تاریخی وجود دارد.
 انصاری گفت: پدیده فرونشست زمین به دلیل مرگ آبخوان، برگشت‌ناپذیر است و این پدیده عوارض زیادی به دنبال دارد و باید هرچه زودتر برای آن چاره‌جویی شود.
 وی افزود: باید مقرراتی وضع شود تا در پهنه‌هایی که خطر جدی فرونشست وجود دارد بارگذاری‌ها محدود شود و همچنین اقدامات عاجلی در رابطه با برداشت‌های بی‌رویه آب، چاه‌های غیرمجاز و افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی اتخاذ شود.
 معاون رئیس‌جمهوری گفت: اگرچه در اسناد بالادستی و قوانین برنامه‌ای همواره به آن موارد تأکید شده ولی متأسفانه در عمل به مدیریت منابع آب توجه نمی‌شود؛ اما دولت چهاردهم بر توسعه پایدار تأکید دارد و باید تغییر اساسی در موضوع بارگذاری‌های صنعتی، الگوی کشت و مدیریت مصرف آب انجام شود و این موضوعات باید با اولویت در دستور کار دستگاه‌های متولی قرار بگیرد.
 انصاری افزود: جلسه ستاد احیای تالاب‌ها را با ریاست معاون اول رئیس‌جمهوری و با اولویت احیای زاینده‌رود و تالاب گاوخونی برگزار خواهیم کرد.
 
همچنین مرجان شاکری، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان گفت: بسیاری از اتفاقات مثبتی که در این استان رقم خورده حاصل همدلی مردم و دولت بوده است.
وی مدیریت پسماند در اصفهان را اقدامی بسیار جذاب و چشمگیر دانست و افزود: مدیریت پسماند در اصفهان نتیجه همکاری مردم و دولت بود و اکنون اصفهان در حوزه مدیریت پسماند در کشور زبانزد شده و این استان در حوزه مدیریت پسماند به استانداردهای جهانی نزدیک شده است.
 مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان گفت: برای این که به محیط‌زیست پایداری برسیم مستلزم این است که مدیریت‌های صحیح را در کنار مطالبه‌گران اجرا کنیم و در اصفهان عزم جدی در حوزه مطالبه‌گری محیط‌زیست وجود دارد.
 
 همچنین امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان به سفر چند ماه گذشته هیئتی از اتاق بازرگانی اصفهان به شهر بارسلون اسپانیا پرداخت و گفت: بارش‌های این شهر ۱۵ برابر شهر اصفهان است.
وی افزود: علی‌رغم اینکه بارسلون در کنار دریا قرار دارد؛ ولی میزان بارش‌های آن در ۳ سال گذشته 7درصد کاهش یافته بود؛ بنابراین مقامات محلی بارسلون برای ۳ سال، ۱۱ دستورالعمل به منظور مقابله با خشکسالی صادر کرده بودند که ممنوعیت برداشت از آب‌های زیر زمینی، تعطیلی کارواش‌ها، طرح انتقال آب از مناطق پر آب به مناطق کم آب، کاهش فشار آب در بخش خانگی، الزام به ‌صرفه‌جویی در مصرف آب، کاهش ۸۰ درصدی آب در بخش کشاورزی، کاهش ۵۰ درصدی آب در بخش دامپروری و کاهش ۲۵ درصدی آب در بخش صنعت از جمله این دستورالعمل‌ها بود.