در کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان، بر موضوعاتی مانند نهادینه کردن فرهنگ سرمایهگذاری در میان عموم مردم، مشکلات اساسی چند نرخی بودن ارز برای فعالان اقتصادی، اهمیت سرمایهگذاری و هدایت منابع به سمت اقتصاد مولد، طریقه رفع مشکلات ناشی از ناترازی انرژی و غیره تأکید شد.
به گزارش روابطعمومی اتاق بازرگانی اصفهان، پانزدهمین کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان با حضور پیام باقری، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران؛ علی صفر نورالله، رئیس کمیسیون؛ پویان رحیمی، نایبرئیس کمیسیون؛ حسین عبده تبریزی، کارشناس اقتصادی و جمعی از اعضا برگزار شد.
در این نشست موضوعاتی مانند نهادینه کردن فرهنگ سرمایهگذاری در میان عموم مردم، مشکلات اساسی چند نرخی بودن ارز برای فعالان اقتصادی، اهمیت سرمایهگذاری و هدایت منابع به سمت اقتصاد مولد، طریقه رفع مشکلات ناشی از ناترازی انرژی و غیره مورد بررسی قرار گرفت.
علی صفر نورالله، عضو هیات رئیسه و رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان، در پانزدهمین نشست این کمیسیون با بیان اینکه منتظر پیشنهادات فعالان اقتصادی برای گسترش اهداف این کمیسیون هستیم، اظهار کرد: دوشنبههای سرمایهگذاری در اصفهان به دنبال آن است که از یک سو فرهنگ سرمایهگذاری را در میان عموم مردم گسترش دهد و از سوی دیگر روشهای درست را به آنها بیاموزد.
وی افزود: متأسفانه فرهنگ حفظ دارایی و ثروت را در استان اصفهان شاهد هستیم؛ اما فرهنگ درست سرمایهگذاری به درستی در میان عموم مردم نهادینه نشده است.
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه نگه داشتن سرمایه در خانه در قالب ارز و طلا روش درستی نیست، تأکید کرد: در دوشنبههای سرمایهگذاری این نوع آموزشها برای فعالان اقتصادی و مردم انجام میشود و در کنار آن بحث استفاده از تجارب دیگر کشورها در زمینه سرمایهگذاری نیز مدنظر داریم.
*برندسازی و نگاه بینالمللی در دوشنبههای سرمایهگذاری
در ادامه این نشست پویان رحیمی، نایبرئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان با ارائه توضیح در ارتباط با پروژه «ایزیمو» اظهار کرد: پروژه دوشنبههای سرمایهگذاری با نام اختصاری ISIMO در دستور کار کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه بدین طریق هر هفته روزهای دوشنبه، اخبار و اطلاعات در حوزههای اقتصادی را از طریق پلتفرمهای مختلف به عموم جامعه و فعالان اقتصادی اطلاعرسانی میکنیم، افزود: «ایزیمو» یک جریانسازی مستمر از دانایی خواهد بود و دارای هدف کلان در حوزه فرهنگسازی است و به همین علت دوام آن برای ما از ارزش خاصی برخوردار است.
نایبرئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به مؤلفههای مهم در دوشنبههای سرمایهگذاری تأکید کرد: در این راستا همآفرینی، برندسازی و نگاه بینالمللی مدنظر ماست و هم فکری، مشارکت و خرد جمعی اعضای کمیسیون را نیز دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه ما به شکل بینالمللی برنامهریزی میکنیم، به اهداف طرح دوشنبههای سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت: جذب سرمایه سرمایهگذار، آگاهیبخشی و ایجاد جریان دانایی به عموم و فعالان اقتصادی، شبکهسازی و ایجاد ارتباط میان صاحبان پروژهها، بیان تجربیات موفق در حوزه سرمایهگذاری، بهینهکاوی تجربیات موفق در حوزه سرمایهگذاری و نهادینه کردن فرهنگ درست سرمایهگذاری در کشور از اهداف این پروژه است.
رحیمی با اشاره به مزایای پیوستهای رسانهای در حوزه سرمایهگذاری تأکید کرد: افزایش اعتماد و آگاهی سرمایهگذاران در ارتباط با فرصتهای سرمایهگذاری در استان، تسریع فرایند تأمین مالی پروژهها، ایجاد کانال ارتباطی پایدار، خروجیهای ملموس و بهبود رتبه استان در شاخصهای مختلف از این جمله است.
*مشکلات اساسی چند نرخی بودن ارز برای فعالان اقتصادی
در ادامه نشست کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی اصفهان، حسین عبده تبریزی، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه وضعیت کسبوکار در شرایط فعلی به حالت دشواری رسیده است، اظهار کرد: در شرایطی که ذخایر ارزی کشور بسیار پایین است، وجود چند نوع ارز در کشور نیز کمککننده نیست و عملاً نیز دولت امکاناتی برای عرضه چندین نوع ارز ندارد.
وی با بیان اینکه چند نرخی بودن ارز دارای مشکلات فراوانی است و در چنین شرایطی اتاقهای بازرگانی نیز از تک نرخی شدن ارز حمایت میکنند، گفت: تحولاتی در این راستا در حال وقوع است چرا که یقیناً، تک نرخی شدن ارز برای فعالان اقتصادی نیز به صرفه است.
عبده تبریزی با بیان اینکه در حوزه انرژی، ناترازیها موجب ایجاد مشکلاتی برای حوزه صنعت شده است که قابل تحمل نیست، گفت: در حوزه برق حرکتهای جدی اجرایی در دست اقدام است به نوعی که برخی صنایع در حال ساخت نیروگاه و تولید برق موردنیاز خود هستند.
وی با اشاره به اینکه کشورهای چین، آمریکا و عربستان به این حوزه ورود جدی کردهاند، گفت: تحول خوبی طی سالهای گذشته در حوزه انرژی پاک اتفاق افتاده و انرژی خورشیدی ارزان شده است، سال گذشته دولت انرژی پاک را با ۶ سنت از دیگر کشورها خریداری کرده است و امسال به ۳ سنت رسیده است.
این کارشناس مطرح اقتصادی کشور با اشاره به اینکه قرار است ۳۰ هزار مگاوات برق از این طریق خریداری شود که فروشنده عمده آن چین خواهد بود، گفت: این فرصتی برای ایران است که از این ظرفیت تولیدی مازاد دیگر کشورها استفاده کند.
وی ادامه داد: در این مسیر بخش خصوصی میتواند با دولت که قرار است مقداری از منابع خرید انرژی پاک را از صندوق توسعه تأمین کند، خرید مشترک بزرگی داشته باشد تا صنایع بزرگ به تدریج از این چرخه مشکلات کمبود انرژی حذف شوند و دولت به فکر صنایع کوچک و عموم مردم باشد.
عبده تبریزی تصریح کرد: در این مسیر، دولت باید قیمت گاز را نیز دقیقاً تعیین کند، چون نیروگاههای حرارتی موجود باید از این قیمت آگاه باشند؛ البته انتظار بخش خصوصی و صنعت این است که قیمت گاز در کشوری با ذخایر فراوان نفت و گاز و دارای مشکلات باید در حد میانه باشد.
وی اضافه کرد: اکنون چند نرخی بودن گاز به مشکلات افزوده است که باید به قیمت واحد برگردد؛ چون تخصیص منابع در سالهای گذشته به نوعی بوده است که بسیاری از صنایع روی گاز ارزان حساب کردهاند.
این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه اکنون کسبوکارها با دو مشکل جدی روبرو هستند، گفت: یکی اینکه بانکها تسهیلاتی برای ارائه ندارند و دوم اینکه در صورت ارائه نیز نرخها عوض شده است و تسهیلات موردنظر جوابگو نخواهد بود.
وی ادامه داد: با توجه به جهش بسیار بالای نرخ سود بانکی در ایران، صنایع با مشکلاتی روبرو شدهاند این نوع جهش نرخها در دنیا به تدریج و به شکل ۰.۲۵ تا ۰.۵ رخ میدهد و این در حالی است که شاهد جهش و شیب بسیار تند در این زمینه در ایران هستیم.
عبده تبریزی گفت: از سویی صنعت نمیتواند خواستار کاهش نرخها باشد چرا که این موضوع تنها با کاهش تورم رخ خواهد داد و بانکها نیز به تدریج باید نرخ سپردههای خود را پایین بیاورند.
وی تأکید کرد: در این راستا موضع اتاق بازرگانی نیز در این زمینه باید کمک به کنترل تورم باشد؛ امکان کاهش نرخها به شکل تصنعی بهویژه در حال حاضر که رمزارزها نیز فعال شدهاند به کمک این ابزار نیز ممکن نیست.
*هدایت منابع به سمت اقتصاد مولد مغفول مانده است
در ادامه این نشست پیام باقری، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: در این سالها موضوع سرمایهگذاری و هدایت منابع به سمت اقتصاد مولد مغفول بوده ویک گلوگاه در توسعه اقتصاد کشور در سالهای گذشته محسوب میشود.
وی اضافه کرد: امروز در برنامه هفتم توسعه هدفگذاری با این منظور انجام شده است که شاهد رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور باشیم و تمام ارکان اقتصادی کشور باید در این راستا حرکت کند.
نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران در ارتباط با اهمیت سرمایهگذاری درست گفت: بهعنوانمثال، باید این سؤال را بپرسیم که توسعه سواحل مکران که امروز جزو پروژههای پیشران کشور است چه میزان محقق میشود اگر سرمایهگذاری درست در آنجا شکل نگیرد؟
وی اضافه کرد: از دیدگاه من هم منابع خوبی در کشور وجود دارد و هم امکان جذب منابع از خارج از کشور نیز وجود دارد و اگر به همین رشد ۸ درصد دقت کنیم متوجه ظرفیتهای خوب سرمایهگذاری دراینارتباط خواهیم شد.
باقری تصریح کرد: امروز شاهد ناترازی انرژی در کشور هستیم که یکی از دلایل اصلی آن عدم سرمایهگذاری کافی برای ایجاد نیروگاهها در طول سالهای گذشته بوده است.
وی با اعتقاد بر اینکه باید به مدلهای کسبوکار توجیهپذیر، اطمینان بخش و پیشبینیپذیر توجه شود تا بسیاری از مشکلات کشور رفع شود، بیان کرد: اگر اطمینان لازم را در سرمایهگذاری نسبت به اصل و بازگشت سرمایه ایجاد نکرده و تضمین لازم در ارتباط با سرمایهگذاری را ایجاد نکنیم سرمایهگذاری درست در کشور شکل نمیگیرد.
نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه در حوزه برق بایستی مالکیت را برای سرمایهگذار به رسمیت بشناسیم، گفت: زمانی که یک سرمایهگذار انرژی تولید میکند باید این انرژی در اختیار خود وی باشد و این اختیار را داشته باشد که آن را بدون دخالت دولت در یک بستر امن عرضه و تقاضا مانند بورس ارائه کند.
وی با اشاره به اینکه تضمین سرمایهگذار این گونه است که انرژی که متعلق به سرمایهگذار است با تضمین در اختیار متقاضی قرار گیرد، تأکید کرد: مادامی که این مدلهای اقتصادی پیش روی ما نباشد، سرمایهگذاری درستی نیز شکل نمیگیرد.