در سیزدهمین جلسه کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان که با حضور مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری و فعالان اقتصادی برگزار شد، روند احداث نیروگاه خورشیدی توسط صاحبان صنایع و موضوع ترامپ، تجارت و اقتصاد با نگاهی به سیاستهای تجاری ترامپ و واکنش جهانی و رسانهها به حضور مجدد او در قدرت تشریح شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، محمدرضا برکتین، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان در صحبت از دغدغه فعالان اقتصادی و چالشهای احتمالی که با ورود ترامپ به عرصه قدرت، ایجاد میشود، گفت: در این برهه لازم است نزدیکترین تحلیلها را بررسی کنیم. با افزایش سطح آگاهی و آمادگی، میتوان تصمیمات مناسبتری گرفت.
او در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت انتقال تجارب فعالیتهای اقتصادی و تجاری به نسلهای بعد بهویژه در بخش کسبوکارهای خانوادگی اشاره کرد و گفت: حس مطلوب ترکیب مالکیت و مدیریت در کسبوکارها میتواند در استقبال از آن مؤثر باشد ضمن آنکه نسل جدید در بهروزرسانی فعالیتها میتواند نقش خود را ایفا کند.
برکتین با اذعان به اینکه امروز نسل جدید چندان از آنچه که سالها برای آن تلاش کردهایم، استقبال و ارزش واقعی را درک نمیکند، اظهار کرد: در این راستا، تمهیداتی توسط اتاق بازرگانی اصفهان اندیشیده شده است که بخش تعلیم کسبوکار خانوادگی (در سال ۱۴۰۱ تأسیس و دارای مجوز شده است) با حضور بزرگان صنعت، همایشی با موضوع آموزش و انتقال تجربیات کسبوکارهای خانوادگی در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار نماید تا تجربیات را به اشتراک بگذاریم و بتوانیم این سرمایهها حفظ و تداوم بخشیم.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان در صحبت از ناترازی برق و احداث نیروگاه خورشیدی، بیان کرد: از مدیر دفتر شرکت توزیع برق اصفهان دعوت شده است تا اطلاعات احداث نیروگاه خورشیدی را در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهد.
او با استقبال از حضور حجت میرزایی، استاد دانشگاه و مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در این جلسه، گفت: با توجه به انتخاب ترامپ و تغییر و تحولات سیاسی، اقتصادی لازم است، موارد قابلپیشبینی در فعالیتهای اقتصادی را بر اساس نظرات کارشناسان مورد توجه قرار دهیم.
در ادامه، محمد مدنی، مدیر دفتر بازار شرکت توزیع برق اصفهان درباره مراحل احداث و انواع نیروگاه خورشیدی بر اساس قرارداد، گفت: با توجه به کمبود انرژی ناشی از ناترازی، ضرورت احداث نیروگاه خورشیدی مطرح شد و چند مدل قرارداد شامل قرارداد فروش در بورس، قرارداد خرید تضمینی، قرارداد دو جانبه که با شرکت ساتبا منعقد میگردد، منجر به خروج صنایع از برنامه خاموشی فعلی و سال آینده میشود و طبق نرخی است که ساتبا تعیین میکند.
وی افزود: در قرارداد دوجانبه، محل احداث نیروگاه باید بر روی فیدری باشد که شرکت و شهرکهای صنعتی روی آن کار میکند و اگر بر فیدرهای عمومی، نیروگاه احداث گردد، آن نیروگاه تضمینی برای خروج صنعت از برنامه خاموشی سال آینده نخواهد داشت.
مدیر دفتر بازار توزیع برق اصفهان یادآور شد: در تلاشیم که میزان تکلیف صنایع برای احداث نیروگاه را به حداقل برسانیم تا صرفه اقتصادی نیز لحاظ شود.
او توصیه کرد: فعالان اقتصادی که صادرات دارند میتوانند محصول صادراتی خود را با واردات تجهیزات نیروگاهی تهاتر کنند که علاوه بر معافیتها، استقبال از تجهیزات نیروگاه خورشیدی مطلوب و بازار خوبی دارد.
*باید با پذیرش FATF، راه الحاق به توافقنامههای جهانی را طی کنیم
حجت میرزایی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری نیز در سیزدهمین جلسه کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان در صحبت از اثرات انتخابات ریاستجمهوری امریکا بر اقتصاد منطقه و تحولات جهانی، توضیح داد: در واقع، هیچ آگاهی دقیقی نمیتوان درباره وقوع رویدادها و تصمیمات سیاسی ترامپ داشت؛ اما آنچه مطرح میشود بر اساس شناختی است که از عملکرد ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری داریم.
وی، ترامپ را یک فعال اقتصادی حرفهای و یک محافظهکار افراطی با تجربه فراوان، دارای روحیه تهاجمی خاص، یک سیاستمدار لیبرال و بهشدت ملیگرا توصیف کرد و گفت: در جهان امروز، ترامپ سبک جدیدی از سیاستگذاری اقتصادی را در داخل و در خارج دنبال میکند.
میرزایی به مدیریت توانمند ترامپ در برهه کرونا و کمک بلاعوض ۲ هزار میلیارد دلاری (60 درصد به خانوارها و 40 درصد به صنایع) و موفقیت وی در کاهش نرخ بیکاری امریکا اشاره کرد و گفت: برخلاف تصور ما، کارکرد درست دولتها در حمایت از صنعت و تولید، ربطی بهاندازه دولت ندارد. امریکا با کمترین سطح دولت، دارای بیشترین میزان حمایت از صنایع و فعالان اقتصادی است.
او خاطرنشان کرد: در دنیای امروز، دولتها کمتر از 40 درصد اقتصاد را در اختیار دارند. ضمن آنکه چگونگی مداخله دولت و استفاده از چه ابزارهای حمایتی یا مداخله میتواند پیامدهای مسئلهسازی برای اقتصاد داشته باشد.
به گفته میرزایی، امروز نظام اقتصادی بر سه پایه دولت، بازار، اجتماع و مبتنی بر تعامل و همکاری این سه بخش است و تبانی بخشها یا نادیده گرفتن، پیامدی زیانآور برای هر سه بخش خواهد داشت. ترامپ با این رویکرد، از همه ابزارها برای حمایت از اقتصاد ملی استفاده میکند که وضع تعرفهها علیه چین و اروپا، بخش دیگری از سیاستهای حمایتی و ملی گرایانه او است و اروپائیان را بیشتر از چین نگران جنگ تجاری میکند که علیه اروپا شکل گرفته است.
او افزود: محدودسازی تجارت جهانی از سوی ترامپ در دنیایی که رشد تجارت جهانی بیش از رشد اقتصاد جهانی است، بسیار خطرناک است زیرا، کشورها و بهویژه چین برای جذب و حفظ سرمایههای خارجی تلاش میکنند درحالیکه ترامپ، خروج سرمایه از چین را به سرمایهگذاران امریکایی توصیه میکند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با بیان آنکه در اقتصاد جهانی چند مؤلفه نقشآفرینی میکنند، از تشکیل کریدورهای مالی و تجاری و ائتلافهای اقتصادی در منطقه و در سطح جهان سخن راند که پیوند بزرگ اقتصادی و توسعه استراتژیهای حملونقل ریلی، هوایی، جادهای و دریایی را بین کشورها رقم زده است.
میرزایی، توجه به سرمایهگذاری روی پهنههای جدید با محوریت هوش مصنوعی را مطرح کرد و افزود: به نظر میرسد حدود 60 درصد از اقتصاد جهان و بهرهوری، از هوش مصنوعی حاصل میشود. چنانچه، امریکا با سرمایهگذاری 70 درصدی، پیشتاز در هوش مصنوعی است. چین با 20 درصد و بقیه کشورها 10درصد سرمایهگذاری در هوش مصنوعی را دارند. ضمن آنکه تمرکز ترامپ بر تجارت مجازی و اقتصاد دیجیتال، حکمرانی رمزارزها و تجارت خدمات به واسطه رمزارزها قابل توجه است و این نیز از نقاط ضعف چین است.
او به مقایسه میزان موفقیت امریکا و چین در تلاش برای جذب طبقه خلاق پرداخت و گفت: برخلاف پیشبینی، شکاف بزرگی بین امریکا و چین وجود دارد. زیرا جاذبههایی که امریکا برای جذب تفکر خلاق دارد و فرصتهای فرهنگی و رفاهی، زبان و سیاست باز در مقایسه با سیاست بسته چین، زبان دشوار چینی و سبک زندگی باعث شده است تا امریکا در این زمینه پیشی گیرد.
میرزایی، مهمترین اقدام حاکمان و تصمیمگیران را، ایجاد قدرت و تفکر «پیشبینی» یا «چشمانداز» دانست و تأکید کرد: هر چقدر چشماندازها روشنتر، صریح و افق گستردهتری داشته باشند، برای انباشت سرمایههای دانایی، مالی و اجتماعی مؤثرتر خواهند بود.
طبق اظهارات میرزایی، انباشت دانایی که همان توسعه است حاصل یادگیری از خود، از کشورهای دیگر، انتقال بیننسلی، از اشتباهات گذشته بجای آزمایشوخطا، یادگیری جغرافیایی با اعتماد به وفاق و همگرایی و دوری از تکرار اشتباهات است. اگر روزنه یادگیری بسته شود و در واقع، ملتی ظرفیت جذب دانش، استقبال از فناوری و خلاقیت را از دست دهد، راه به جایی نخواهد برد. دانش ذهنی و سرمایه خلاق در بین طبقه خلاق، دارای تفکر و فعالیت اقتصادی مشهود است.
او در ادامه با اشاره به کاهش صادرات نفت و فولاد و کاهش سهم ما در تجارت جهانی، ریسکهای ژئوپلیتیک و آثار آن بر اقتصاد ایران، اعلام کرد: مهمترین آثار تداوم این وضعیت بر بخش خصوصی کشور شامل عدم قطعیت بازار و ناپایداری آن، چالشهای قوانین و مقررات، اختلال در زنجیره تأمین، تأثیر منفی بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی و تضعیف همکاری فرامرزی و از دست دادن ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری به دلیل سیاستهای نادرست ارزی و تجاری است.
میرزایی بازخوانی ژئوپلیتیک را بسیار مهم برای ژئواکونومی عنوان کرد و گفت: انرژی هستهای ما بهعنوان مهمترین عامل ژئوپلیتیک ایران و تعیینکننده بوده است، نااطمینانی در دسترسی به ارز و بیثباتی، تحریمها، به ما گوشزد میکنند که باید با پذیرش مناسبات جهانی و FATF، راهی که ملحق شدن به توافقنامههای جهانی است را طی کنیم.
او با ابراز تأسف از رشد تورم و فقر، مشکلات اقتصادی اجتماعی، کسری در تأمین گاز و برق، راکد ماندن 30 درصد ظرفیت حملونقل لجستیک کشور، رکود بازار مسکن، دسترسی محدود به زیرساختها و مشکلات بینالمللی را نتیجه حکمرانی غلط دانست و توضیح داد: بخش زیادی از مشکلات ما به دلیل ناترازی مدیریت است و باید با اصلاح حکمرانی، تغییرات الگوی عرضه و تقاضا در مسکن، ایجاد اعتماد و تعریف چشمانداز و اصلاح قوانین به احیای سرمایههای اجتماعی و نجات اقتصاد کشور کمک کنیم.