تاریخ : يکشنبه 28 آذر 1400
کد 4688

در نشست هفته پژوهش اتاق بازرگانی اصفهان تاکید شد

پژوهش‌ محور تصمیم‌گیری‌های دولتی قرار گیرد

نشست گرامیداشت هفته پژوهش به همت واحد پژوهش و بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی اصفهان با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای هیئت رئیسه و هیئت نمایندگان پارلمان بخش خصوصی اصفهان، مدیران و نمایندگان پژوهشی دستگاه‌های اجرایی اقتصادی استان، مدیران پژوهشی اتاق‌های سراسر کشور، معاونت‌های پژوهشی، اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های مطرح استان برگزار شد.
نقش تسهیلگری اتاق بازرگانی اصفهان درنوآوری و توسعه فناوری
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان حمیدرضا قلمکاری، نایب رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در ابتدای این نشست با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر« توجه ویژه به عنصر تحقیق و پژوهش به عنوان یک اصل در تمامی امور» تاکید کرد: مباحث پژوهشی ضامن پیشرفت جامعه است.
وی با بیان این که امروزه بر توسعه مبتنی بر دانایی توجه ویژه ای شده است و کشورها به سمت کسب و کارهای مبتنی بر دانایی در حال حرکت هستند، گفت: امروزه مباحث پژوهشی به مقدمه پیشرفت و توسعه همه جانبه کشورها تبدیل شده، قدرت و استقلال کشورها را تقویت کرده و نقش مستقیمی در رقابت پذیری جهانی و صنعتی دارند.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب، بند 2 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و سند چشم انداز 1404 به عنوان اسناد بالادستی موجود درخصوص مبحث پژوهش، تصریح کرد: با این وجود سهم تحقیق و توسعه در تولید ناخالص ملی کشورمان ناچیز بوده و حدود 8 دهم درصد است و این در حالی است که بر اساس برنامه ششم توسعه این رقم باید تا پایان سال جاری به 3 درصد برسد.
قلمکاری همچنین افزود: سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی نیز بر اساس افق 1404 باید به 50 درصد برسد که ما تا این سهم بسیار فاصله داریم.
وی در ادامه نوآوری را مولفه کلیدی دررشد و توسعه کشورها بیان و تصریح کرد: در گزارش 2021 شاخص جهانی نوآوری، سوئیس برای چندمین سال متوالی در صدر فهرست نوآورترین کشورهای جهان قرار گرفته است و جایگاه ایران نیز با رتبه 60 در سال 2021 نسبت به سال 2020، 7 رتبه بهبود یافته است که این رتبه مرهون بهبود وضعیت کشور در شاخص‌های مرتبط با تحقیق و توسعه، تولید با فناوری پیشرفته و مالکیت فکری است.
قلمکاری با بیان اینکه شاخص نوآوری از 7 رکن و 81 زیرشاخص برای رتبه‌بندی کشورها استفاده می‌کند، امتیاز پایین ایران در زیرشاخص‌های نهادها و پیچیدگی کسب و کارها را موجب تنزل رتبه ایران دانست و بر ضرورت برنامه ریزی صحیح در این دو حوزه تاکید کرد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در ادامه بر نقش کلیدی پارلمان بخش خصوصی به عنوان تسهیلگر در برقراری تعامل میان موسسات پژوهشی، دانشگاه‌ها و واحدهای صنعتی به منظور توسعه نوآوری و ارتقاء فناوری تاکید کرد و گفت: بر این اساس اتاق بازرگانی اصفهان در دوره نهم فعالیت خود با هدف انجام پژوهش‌های استراتژیک محور و مطالعات اقتصادی مورد نیاز فعالان اقتصادی و همچنین تجزیه و تحلیل در مورد مسائل داخلی و پیرامونی اتاق و جهت‌دهی صحیح  به پژوهش‌ها اقدام به ایجاد واحدهای پژوهش و بررسی‌های اقتصادی، سرای نوآوری اتاق و دانشگاه  و همچنین مرکز شورای مطالعات استراتژیک  نمود.
وی تقویت شبکه سازی با دانشگاه‌ها و ایجاد بستر لازم جهت بهره‌مندی از پژوهش و فناوری مشترک، ترویج فرهنگ پژوهش و فناوری در سطوح مختلف کسب و کار، مشارکت با دانشگاه‌ها در شناسایی و عرضه دستاوردهای پژوهشی و فناوری و همچنین مشارکت با آنها در انتقال دانش و فناوری و... را از مهم‌ترین اهداف پارلمان بخش خصوصی اصفهان در حوزه پژوهش و فناوری بیان کرد.
توسعه شرکت‌های دانش بنیان یکی از کلیدواژه‌های نجات کشور است
در ادامه حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی، رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان ضمن تبریک هفته پژوهش و تسلیت ایام فاطمیه از ارج ننهادن به حوزه پژوهش و عدم اراده لازم در دولت و مجلس برای ارزشگذاری بر این حوزه در کشور انتقاد کرد و گفت: در صورت توجه جدی به حوزه پژوهش دانشجویان برای پایان نامه‌های خود علاوه بر صرف وقت بیشتر، ارزش بیشتری قائل بودند.
وی ارتقاء 7 رتبه‌ای اصفهان در شاخص بهبود فضای کسب و کار را مرهون توجه بیشتر به حوزه پژوهش دانست و از تلاش‌ها و زحمات اتاق بازرگانی اصفهان در این رابطه تقدیر کرد. نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در ادامه توسعه شرکت‌های دانش بنیان را یکی از کلیدواژه‌های نجات کشور دانست و تصریح کرد: در شرایطی که اکثر شرکت‌های دولتی ما زیان ده هستند اگر این شرکت‌ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شوند وضعیت اقتصادی کشور بهبود خواهد یافت.
رئیس مجمع نمایندگان استان همچنین بر ارج گذاشتن به نخبگان و اساتید دانشگاهی و میدان¬دهی به مدیران توانمند کشور تاکید کرد و گفت: در این زمینه نیازمند فرهنگسازی هستیم.
حجت الاسلام موسوی لارگانی با بیان اینکه پژوهش باید اولای بر علم بوده تا موفق به ارتقاء جایگاه کشور از نظر علمی باشیم افزود: در این راستا افزایش بودجه‌های پژوهشی و پایداری آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
در تولید دانش و فناوری نیازمند یک نظام درست انگیزشی هستیم
مهدی طغیانی، نماینده مردم اصفهان در مجلس نیز با بیان این که هم اکنون در سخت‌ترین شرایط فشار خارجی با تمرکز بر معیشت مردم در حوزه اقتصادی هستیم گفت: علی‌رغم فشارهای شدید خارجی و تحریم‌ها؛ مشکل اصلی ما، ضعف‌ها و مشکلات زیرساختی در مدیریت و راهبری حوزه‌های مختلف یا سیاست‌گذاری در کشور است.
وی خشکی زاینده رود، آلودگی هوا، فرونشست زمین، عمق محرومیت در مناطق حاشیه شهری و... در اصفهان را نمودی از عدم نگرش علمی و پژوهشی به مشکلات درکشور دانست.
این نماینده مجلس با بیان این که تمامی مولفه‌های یک سیاستگذاری ضعیف در مدیریت منابع آب در این منطقه وجود دارد عدم شفافیت و پاسخگویی، عدم پایبندی به قانون و عدم جلب مشارکت مردمی را نتیجه روشن این نوع عملکرد بیان کرد.
طغیانی مدیریت مبتنی بر نگاه صرف فنی – مهندسی را در خشکی زاینده رود موثر دانست و تاکید کرد به عنوان مثال طرح‌های انتقال آب تنها نقش مُسَکن داشته و باید مدیریت توزیع، تخصیص، مصرف و مباحث اجتماعی این موضوع نیز رفع شود. وی  استفاده از علم و فناوری را در اصلاح روش حکمرانی بسیار موثر دانست و خواستار پشتیبانی علم و فناوری از تصمیمات و توجه به نظرات جامعه علمی و دانشگاهی شد.
طغیانی تاکید کرد در حوزه تولید دانش و فناوری نیازمند یک نظام درست انگیزشی هستیم و باید سهم  پژوهش در بودجه دولت و GDP  افزایش یابد.
راه اندازی کمیته صنایع پیشرفته برای استفاده از ظرفیت‌ شرکت‌های دانش بنیان در اتاق اصفهان
محمدرضا رجالی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست بر ضرورت بازنگری در رشته‌های تخصصی دانشگاه‌ها و ایجاد رشته‌های تخصصی جدید مورد نیاز بازار مصرف، نوسازی دانشگاه‌ها و تغییر روش برون داد‌های دانشگاهی تاکید کرد.
 وی دوره نهم فعالیت اتاق بازرگانی اصفهان را فرصتی بی نظیر برای مباحث پژوهشی دانست و افزود: راه اندازی شتاب دهنده‌های مختلف برای تربیت نیروهای مورد نیاز صنایع کشور یکی از اقدامات پارلمان بخش خصوصی اصفهان است. رجالی بر ضرورت مشارکت دانشگاه‌ها با اتاق بازرگانی اصفهان برای رفع نیازهای شرکت‌های دانش بنیان تربیت شده در شتاب دهنده‌ها تاکید کرد.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان همچنین از راه‌اندازی کمیته صنایع پیشرفته برای استفاده از ظرفیت‌ شرکت‌های دانش بنیان ذیل این کمیسیون خبر داد و از اساتید و پژوهشگران دعوت کرد در این کمیته عضو شوند.
پژوهش‌ها در خدمت منافع شرکت‌ها باشد
همچنین محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ضمن تقدیر از پیشگامی اتاق بازرگانی اصفهان در برگزاری نشست در حوزه پژوهش گفت: در کشورهای غربی، رقابت منجر به پیوند بخش پژوهش با فناوری و صنعت و دانشگاه شده است و در فضایی که تولیدات ما از تنوع و فراگیری زیادی برخوردار نیستند، اقتصاد کشور ما انحصاری و کم کارآمد خواهد بود.
وی بر ضرورت محترم شمردن نظام تخصیص منابع از طریق قیمت‌ها و عدم مداخله دولت در قیمت‌گذاری و بسیاری از حوزه‌های دیگر تاکید کرد.
 قاسمی تصریح کرد: ساز و کاری که باید از طریق نظام بازار ایجاد شود با ایجاد ادارات دولتی و بخشنامه، آیین نامه و ضوابط و دستور‌العمل‌های بی‌شمار موجب سردرگمی فعالان بخش خصوصی خواهد شد.
وی تاکید کرد به منظور اصلاح این روند اتاق بازرگانی ایران در حال تنظیم تفاهم نامه‌ای با وزارت علوم است که حضور اساتید در بخش صنعت، معدن، بازرگانی و ... و طراحی و اجرای نظام کارورزی جدی و صحیح برای دانشجویان از محورهای اصلی آن است. وی حمایت کلیه اتاق‌های بازرگانی را ضامن موفقیت این تفاهم نامه دانست.
 رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با تاکید بر این که باید پژوهش‌های استاندارد در خدمت منافع شرکت‌ها باشد بر ضرورت وجود گوش شنوا برای پژوهش‌های صورت گرفته تاکید کرد. قاسمی توجه دولت به نتایج پژوهش‌های انجام گرفته در بودجه را بسیار ضروری دانست و گفت: لازم است نظرات اتاق‌های بازرگانی در تبیین اثرات طراحی بودجه در بخش خصوصی اخذ و لحاظ شود.
اقدامات پارلمان بخش خصوصی اصفهان برای کاربردی کردن پژوهش‌ها
بهنام ابراهیمی، دبیرکل اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست با تشریح اقدامات و دستاوردهای پژوهش پارلمان بخش خصوصی اصفهان گفت: پارلمان بخش خصوصی اصفهان در دوره نهم فعالیت خود به منظور کاربردی کردن اقدامات پژوهشی، واحد پژوهش و بررسی‌های اقتصادی را تشکیل داد.
وی هدف از تشکیل واحد مذکور را انعکاس نظریات بخش خصوصی به حاکمیت از طریق اقدامات پژوهشی همچنین انجام پژوهش‌های اقتصادی به نیابت از فعالان اقتصادی به زبانی ساده و قابل درک برای گروه‌های هدف بیان کرد.
در ادامه جلسه رئیس دانشگاه هنر اصفهان، قائم مقام دانشگاه صنعتی اصفهان، معاون فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه اصفهان به همراه تعدادی از اساتید و پژوهشگران برجسته استان به بیان نقطه نظرات و پیشنهادات خود در حوزه بهبود تعامل صنعت و دانشگاه پرداختند.
لازم به ذکر است در این نشست از پژوهشگران همکار اتاق بازرگانی اصفهان نیز تجلیل شد.

 
آلبوم تصاویر پژوهش‌ محور تصمیم‌گیری‌های دولتی قرار گیرد