تاریخ : سه شنبه 10 بهمن 1396
کد 1808

دولتي يا غير دولتي؛مسئله اين است

اسلاميان اقتصاد دولتي را رها كنيد/ شريعتمداري مجبوريم مداخله كنيم.

همايش چشم انداز صنعت فولاد و معدن ايران با حضور وزير صنعت،معدن و تجارت،رييس انجمن فولاد ايران،رييس سازمان ايميدرو و فعالان صنعت فولاد كشور در سالن همايش هاي صدا و سيما برگزارشد.
همايش چشم انداز صنعت فولاد و معدن ايران با حضور وزير صنعت،معدن و تجارت،رييس انجمن فولاد ايران،رييس سازمان ايميدرو و فعالان صنعت فولاد كشور در سالن همايش هاي صدا و سيما برگزارشد. فعالان بخش خصوصي و مديران دولتي از نگراني ها خود و وضعيت بحراني صنعت فولاد سخن گفتند. دولتي ها از لزوم دخالت دولت در چرخه زنجيره توليد فولاد و خصوصي ها از لزوم واگذراي اقتصاد به مردم.دكترمحموداسلاميان رييس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در  اين همایش سخنراني خود را در ٤ محور چالش اکتشاف و استخراج سنگ آهن،چالش پراکندگی و ظرفیت های غیر اقتصادی واحدهای تولیدی،فرصت توسعه صادرات فولاد ایران بر اساس سبد بهینه صادراتی،خصوصی سازی در فولاد ایران، چالش ها و فرصت ها ارايه نمود.
نايب رييس اتاق بازرگاني اصفهان با تبيين شرايط اقتصادي كشور گفت:اقتصاد دولتي ريشه در كمونيسم و سوسياليسم دارد. مسير طي شده در صنعت فولاد كشور اشتباه بوده و بايد از طريق خصوصي سازي واقعي اصلاح شود. دوره اقتصاد دولتي گذشته است و دولت بايد شجاعانه جلوي دخالت سياست در اقتصاد را بگيرد.بي شك با واگذاري اقتصاد به مردم، ركود تمام خواهد شد.
اسلاميان با اشاره به وضعيت صنعت فولاد افزود:بخش خصوصي در ايجاد وضعيت فعلي مقصر نيست، مجوز احداث واحدهاي پراكنده و با ظرفيت اقتصادي غير كارشناسي نبايد به سرمايه گذاران داده مي شد.
وي با يادآوري افزايش نرخ جهاني فولاد گفت:اختلاف قيمت به وجود آمده در قيمت داخلي و جهاني شمش و ميلگرد فرصتي بي نظير براي صادرات فولاد كشور است كه بايد از آن بهره برداري بهينه كرد.
اين فعال صنعت فولاد افزود:علاوه بر چالش اكتشاف، استخراج سنگ آهن هم يكي از چالش هاي اصلي زنجيره فولاد كشور است كه احتياج به منابع مالي و عزم ملي دارد. ترديدي نيست كه در سنگ آهن به مشكل خواهيم خورد و با توجه به سرمايه گذاري هايي كه انجام شده است بايد به اين مسئله سنگ آهن توجه ويژه اي داشت.
اسلاميان تاكيد كرد:متاسفانه در توسعه فولاد و معادن نقشه راه نداشتيم . البته در احداث واحدها نمی توان بخش خصوصي را مقصر دانست بلكه افرادي كه مجوز را صادر مي كنند مقصرند.اين شرايط سبب شده ٦٠درصد واحدهاي نورد خالي بمانند.
محمد شریعتمداری در هشتمین همایش «چشم انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی افزود: یاد و خاطره مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، یار امام و رهبری، همگام با توسعه گران ایران اسلامی و مرد بزرگی که به دست او کارهای ارزشمندی انجام گرفت و همواره یکی از حامیان این همایش بود را گرامی می داریم.
وی با بیان اینکه این همایش یکی از رویدادهای مهم اقتصادی کشور است که به همت گروه فرهنگی دنیای اقتصاد و همکاری شرکتهای متعدد داخلی و خارجی برگزار می شود، تصریح کرد: این همایش ارزشمند که سالی یکبار به احرا در می آید، ایران را به عنوان یکی از مهمترین بازیگران عرصه فولاد جهان به جایگاه شایسته خودش برای تصمیم گیری و تصمیم سازی می رساند.
شریعتمداری با اشاره به اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه فولاد گام های خوبی برداشته شد، گفت: در اول انقلاب فقط یک ظرفیت ۵۰۰ هزار تنی فولاد در ذوب آهن را داشتیم و فقط معدن سنگ آهن چغارد فعال بود.اطلاعات اولیه در خصوص معادن گل گهر و سنگان به عنوان نمونه نیز موجود بود اما پس از انقلاب تجهیز و توسعه آن ها آغاز شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام اینکه امروز به رتبه ۱۴ تولید فولاد جهان رسیدیم، یادآور شد: برای رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تنی فولاد خام در افق ۱۴۰۴ نیازمند تولید حدود ۱۶۰ میلیون تن سنگ آهن هستیم که در این حوزه باید قدمهای موثری برداریم.
شریعتمداری از همه دست اندرکاران فولاد کشور برای دستیابی به یک کار بزرگتر از آنچه در سند چشم انداز ۱۴۰۴ است، دعوت به همکاری کرد و افزود: آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان سخنران در یکی از همین همایش ها گفتند که همه فضاهای معدنی در دولت روحانی فراهم شده، ارزش افزوده فعالیتهای اقتصادی در کشور بالا است و تلاش شده امنیت سرمایه گذاری در فضای اقتصادی فراهم شود.
وی دستیابی به راه حلها را به عنوان یکی از انتظارات خود از این گونه همایش ها دانست و گفت: صاحبنظران با ارایه راه حل ها و پیشنهادهای خود با هم بحث و گفتگو کنند و از دل تضارب آرا توصیه ها و راهکارهایی برای رسیدن به اهداف داده شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تهیه و تدوین سند جامع فولاد کشور، تصر
 
یح کرد: خیلی تلاش شد این سند در چهار ماه اخیر به مذاکره صاحبنظران این عرصه گذاشته شود تا ظرف یک ماه اینده نهایی کنند و به عنوان یک سند مورد استناد قرار بگیرد. هر چند این یک سند دولتی است اما برای عمل به آن باید انجمن ها فعال تر شوند.
شریعتمداری یکی از مشکلات را عدم بهره مندی از انجمنهای فولادی در سطوح مختلف دانست و اضافه کرد: برای حل این مشکل باید ذینفعان این حوزه کنار هم بنشینند، راهکارهای خود را مطرح کنند و خروجی قابل استناد را دهند.
وی عدم توازن اکتشافات عمق در حوزه معادن با نیازها و پتانسیل های قابل پیش بینی را یکی دیگر از مشکلات معرفی کرد و گفت: علیرغم همه تلاشهای انجام گرفته با مشکلات جدی در حوزه اکتشاف مواجهیم و آیت الله هاشمی رفسنجانی در سخنرانی خود در یکی از ابن همایش ها به این موضوع نیز اشاره داشت. البته حجم فعالیتهای ژیو فیزیک هوایی و دیگر فعالیتهای اکتشافی قابل مقایسه باادوار گذشته نیست، اما امروز یکی از گلوگاه ها و مشکلات معدن و صنایع معدنی عدم برخورداری از اکتشافات عمقی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه مهمترین و عظیم ترین ذخایر شناسایی شده کشور منحصر به چند استان هستند، تصریح کرد: اگر اکتشافات عمقی انجام شود از این انحصار خارج می شویم که در این عرصه نیازمند دانش و تکنولوژی های روز و همکاری های بین المللی هستیم که این به عنوان یک تکلیف بر دوش معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی است.
وی با تاکید بر ضرورت مداخله دولت و انجمنها در موضوع تکمیل زنجیره فولادی کشور، افزود: مشی دولت مداخله در حوزه بازار و محصولات معدنی نیست اما شرایط به گونه ای است که مجبور به مداخله می شویم.تمام تلاشمان این است که تصمیمات برگرفته از انجمن واحد ذینفعان چرخه زنجیره فولاد باشد که به منافع همه پیوند خورده است‌
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ۱۱۰ میلیون تن مجوز راکد و ۶۵ میلیون تن مجوز با وضعیت نامشخص در صنعت فولاد کشور وجود دارد که به جد باید از ادامه این مسیرجلوگیری شود.
شریعتمداری عدم سرمایه گذاری مستقیم واحدهای فولادی در معادن سنگ آهن رایکی دیگر از مشکلات دانست و گفت: در سنگان این موضوع محقق شد و تولیدکنندگان فولادی مستقیم سرمایه گذاری کردند. ازسوی دیگر قراردادهای بلندمدت نیز یکی از قواعد راهگشای حاکم بر فولاد است که حتی معادن کوچک نیز می توانند با فولادسازها و تولیدکنندگان برای تامین بخشی از نیاز آنها قرارداد ببندند.
وی به ضرورت موضوع تحقیق و توسعه درصنعت فولاد کشور اشاره کرد و گفت: در این گونه همایش ها در خصوص روش های بهینه مصرف انرژی و آب صنعت فولاد کشور باید راهکار ارایه شود. همچنین در حوزه  r&d  محصولات جایگزین فولاد کم کم در بازار دنیا جا باز می کنند و باید روی آلیاژهای مختلف فولاد نیز برای آینده کار کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر ضرورت رعابت صرفه مقیاسی افزود: باید به سمت ایجاد واحدهای فولادی بزرگتر از یک میلیون تن حرکت کنیم. از سوی دیگر انتخاب محل ساخت نیز مهم است و فولاد کشور باید به سمت آبهای جنوبی حرکت کند، ظرفیتهای خوبی در سواحل مکران وجود دارد.
شریعتداری با بیان اینکه ظرفیت ترانزیت فولاد کشور با حمل و نقل ریلی ۲۸ میلیون تن است، تصریح کرد: این ظرفیت در افق ۱۴۰۴ باید به ۱۱۰ میلیون تن برسد و باید ظرفیت حمل فولاد روی ریل را تا ۵ برابر افزایش دهیم که کمیته مشترکی نیز برای نیل به این موضوع در وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده است.
وی ادامه داد: در افق ۱۴۰۴ حدود ۴۲۰ میلیون تن بار صنعتی روی جاده ها خواهیم داشت که به سرمایه گذاری ۴.۵ میلیارد یورویی برای این منظور نیاز داریم و باید شرایط لازم را برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در این موضوع فراهم کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام موافت برای استفاده از بورس، گفت: در دورانی که در وزارت بازرگانی بودم کار بورس آغاز شد، اولین معامله نمادین را در بورس فلزات انجام دادیم که بعدها در قالب بورس کالا ادامه پیدا کرد. از سوی دیگر برای ورود سنگ آهن به بورس نیز برنامه داریم.
شریعتمداری با اشاره به قیمت گذاری های مواد معدنی نیز افزود: در موضوع قیمت گذاری زنجیره فولاد جز آهن اسفنجی ( که ۵۰ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان در نظر گرفته شد) مداخله دیگری انجام ندادیم. البته اخیرا پیشنهاد عرضه آهن اسفنجی را در بورس نیز ارایه دادیم.